
Başak KAYA / SÖZCÜ
Suudi işadamı Yasin El Kadı’ya verilen Etiler Polis Okulu arazisini gündeme getiren Veli Ağbaba’nın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı. Ağbaba, “Anlaşılan El Kadı sadece İstanbul’u değil hukuku da yönetiyor. Makul şüpheli ilk vekil ben oldum” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hakkında, İstanbul’daki Etiler Polis Okulu arazisine ilişkin sözleri nedeniyle Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı’nın başvurusu üzerine hakkında fezleke düzenlendiği ortaya çıktı. El Kadı, Ağbaba hakkında geçtiğimiz aylarda düzenlediği bir basın açıklamasındaki ifadeleri nedeniyle şikayetçi oldu. Şikayet üzerine hakaret şüphesiyle Ağbaba hakkında fezleke hazırlandı. Ağbaba, bir grup gazeteciye konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:
“YARGI, JET HIZIYLA İŞLEM YAPTI”
“Yasin El Kadı’nın suç duyurusunda bulunmasına neden olan açıklamamda, 17 Aralık tapelerine dikkat çekmiş; İstanbul’u, baş temsilcisi Yasin El Kadı olan rant lobilerinin yönettiğini anlatmıştım. Anlaşılıyor ki Yasin El Kadı sadece İstanbul’u yönetmekle kalmıyor, Türkiye’de hukuk sistemini de yönetiyor. Görüyoruz ki bu zat, iş tuttuğu ‘Kaçak Saray’ sakini ile birlikte yargıyı yönlendirebiliyor ve yönetebiliyor. CHP milletvekillerinin başvurularında harekete geçmeyen AKP yargısı, rant lobisinin yöneticisi başvurduğunda jet hızıyla harekete geçerek, bir milletvekili hakkında fezleke hazırlayabiliyor. Savcı makul şüphe oluştuğuna karar vermiş. Makul şüpheli ilk milletvekili oldum sanırım. Bu duruma hiç şaşırmadım.”
“HUKUK, GUGUK KUŞU OLDU”
AKP’nin, hukuku kendi adamlarını aklamak, muhalefeti karalamak için kullandığını ifade eden Ağbaba, “Bu durum, hukukun AKP’nin elinde nasıl guguk kuşuna çevrildiğini göstermektedir. Ayakkabı kutularını, elbise kılıflarını, kol saatlerini delil olarak göremeyen hukuk, basın açıklamamızın haberlerini delil olarak görebilmektedir. Rüşvet alan bakanlar için kanaat oluşmazken, benim hakkımda jet hızıyla fezleke hazırlamışlar. Yargılanmayı, hem de böyle bir talan ve gasp konusunu gündeme getirdiğim için hakkımda fezleke hazırlanmış olmasını onur sayarım. Bizler kamuya, halka ait olan bir avuç toprağı bile savunuruz. Yetim hakkını kimseye yedirmeyiz. Kaldı ki önce lojman yapılacak diye üstü örtülen sonra birileri rezidans, AVM yapsın diye göz göre peşkeş çekilen bu araziyi savunmak boynumuzun borcu... Bu talan sürecinin peşini bırakmayacağız. Gözümüzü korkutamayacaklar” diye konuştu.
“SAYGIN BİR İŞADAMI”
El Kadı’nın avukatı tarafından El Kadı’nın kişilik haklarına hakaret edildiği ve iftirada bulunulduğu şüphesiyle inceleme başlatılması talebiyle kaleme alınan suç duyurusunda, “Saygın bir işadamı olan müştekinin herhangi bir terör örgütüyle ilişkili olduğu şeklinde iftira edildiği, müşteki hakkında ulusal veya uluslararası yargı kuruluşları tarafından verilmiş bir yargı kararının bulunmadığı, şikayet edilen kişinin ifade ve düşünce özgürlüğü sınırlarını aşarak hakaret ve iftira suçlarını işlediği” öne sürüldü. Yapılan incelemenin ardından hazırlanan fezlekede, Ağbaba’nın El Kadı’ya “alenen hakaret ettiği” ve “iftirada bulunduğu” sebebiyle dokunulmazlığının kaldırılması ve hakkında soruşturma açılması talep edildi.